Selasa, 10 November 2015

Barley Greens

Barley Greens

Tepung Manfaat Barley Kesihatan

Rumput barli ditanam dengan meletakkan benih dalam bekas air. Selepas benih bercambah, mereka dibenarkan untuk berkembang kira-kira sepuluh inci sebelum dituai. Selepas penuaian, rumput barli boleh dijadikan serbuk. Ia adalah serbuk ini yang boleh diletakkan di dalam air untuk membuat teh barli.

Adalah penting untuk tahu, bagaimanapun, bahawa banyak enzim yang sihat yang terkandung dalam tumbuhan ini akan hilang jika barli serbuk diletakkan di dalam air panas. Anda masih boleh minum barli anda teh panas, tetapi tidak panas. Membenarkan air sejuk ke suhu badan sebelum menambah barli serbuk adalah idea yang baik. Anda juga boleh cuba minum teh anda sejuk. Pelbagai perisa teh mempunyai banyak manfaat kesihatan yang berbeza. Teh barli serbuk adalah tidak terkecuali.

Vitamin C

Rumput barli adalah sumber yang kuat vitamin C. Malah, barli serbuk mengandungi kira-kira tujuh kali lipat vitamin C seperti oren! Vitamin C adalah bukan sahaja penting untuk sistem imun yang sihat, ia juga penting kerana bagaimana ia berfungsi sebagai antioksidan. Antioksidan Vitamin C yang terdapat dalam tepung barli membantu tekanan darah tinggi, penyakit kardiovaskular, dan juga diabetes.

Ramai orang mengambil Vitamin C dan makanan tambahan lain. Walaupun makanan tambahan kesihatan adalah pasti memberi manfaat, mendapatkan vitamin dan mineral dari lebih sumber langsung mempunyai kelebihan kesihatan yang lebih tinggi daripada makanan tambahan. Barli serbuk tidak seperti suplemen vitamin kerana badan dengan mudah dan cekap boleh mendapatkan vitamin dan nutrien daripadanya.

Kalsium

Serbuk rumput barli juga merupakan sumber kalsium, yang mengandungi kira-kira sepuluh kali lebih banyak kalsium seperti susu. Kalsium membantu membina tulang yang kuat di gigi, di mana kira-kira 99% daripada kalsium dalam badan disimpan. Yang lain 1% kalsium dalam badan yang boleh diperolehi daripada barli serbuk digunakan untuk fungsi seperti pengecutan otot dan mencetuskan pelepasan neurotransmiter di dalam otak. Neurotransmitter membantu menjadikan pemikiran dan persepsi mungkin.

Kekurangan kalsium boleh membawa kepada komplikasi kesihatan di jalan dan juga kesan-kesan langsung. Jika anda tidak mendapat kalsium yang cukup, anda mungkin mengalami sakit otot dan kekejangan. Insomnia dan keletihan juga dikaitkan dengan kekurangan kalsium. Serbuk rumput barli membantu menjaga gejala-gejala ini di teluk.

Besi

Mengandungi hijau barli ke dalam diet anda juga boleh membantu anda mendapatkan besi. Serbuk rumput barli mengandungi kira-kira lima kali lebih banyak besi sebagai bayam. Jika anda berasa lemah dan letih kerap, anda mungkin tidak mendapat cukup zat besi. Besi membantu mengeluarkan tenaga yang terdapat dalam makanan. Anda boleh makan semua makanan yang mengandungi tenaga yang anda mahu tetapi badan anda tidak akan dapat untuk menuai tenaga itu melainkan jika ia mempunyai tahap besi yang mencukupi. Serbuk rumput barli boleh membantu anda berasa lebih bertenaga kerana tahap besi yang tinggi.

Mengandungi barli serbuk ke dalam diet anda boleh mempunyai kesan kesihatan yang amat besar. Vitamin C, kalsium, besi dan semuanya ditemui dalam rumput barli. Mencampurkan diri anda secawan teh setiap sekarang dan kemudian bukan sahaja pantas, mudah dan mudah, ia adalah sangat berfaedah. Mula menggunakan barli serbuk hari ini dan mula meningkatkan kesihatan anda.

Tidak ada komentar:

Posting Komentar